9 + 10 September 2017: Cotessen, Zuid Limburg

Na (heftige) regen komt zonneschijn! Wat is het Geuldal in Zuid Limburg geweldig!! We zijn gisteren in de stromende regen aangekomen in Cotessen na een eveneens mooie rit vanuit Schinnen hier naartoe. Nadat we de camping gisteren hadden verlaten, eerst nog even boodschappen doen bij AH in Heerlen, om de volgende dagen weer genoeg proviand te hebben in onze Lambortinki. We weten niet wat het weer gaat doen en we bereiden ons voor op een aantal regenachtige dagen. We hopen zo enorm dat de zondag (vandaag) droog blijft, zodat we in ieder geval nog rondom Vijlen, Vaals en Cotessen kunnen rondrijden op de scooter met ons drieen.

C360_2017-09-10-12-19-47-751

Cottessen (In het Limburgs: Kotteze) is een buurtschap bij het dorp Vijlen, behorend tot de Nederlandse gemeente Vaals. De buurtschap ligt dicht bij de grens met België, tussen het Vijlenerbos en de rivier de Geul. Aan de andere kant van de grens ligt Sippenaeken.

Cottessen is in cultuur gebracht vanuit de carréboerderij Bellet, een boerderij die daar sinds de 13e eeuw of eerder is gevestigd. De boerderij draagt boven de poort een gevelsteen met het wapen van de abdij van Burscheid met de Latijnse wapenspreuk Dominus Providebit (“De Heer zal voorzien”). Ook deze boerderij heeft een klein campingveld en is gelegen met een prachtig uitzicht over het dal! Voor de volgende keer in deze regio voor ons zeker een optie om ons kamp daar op te slaan.

Dit was vroeger een arme streek in Limburg en als gevolg daarvan zijn de oude vakwerkhuizen veelal gehandhaafd. Rond deze tijd heette Cottessen nog Kothausen. Cottessen is samen met Camerig een beschermd dorpsgezicht.

Op de eerste Tranchotkaarten van dit gebied uit circa 1760 zijn 14 boerderijen of huizen te vinden. Anno 2017 is dat aantal nog hetzelfde en is het aanzicht van het gehucht vrijwel ongewijzigd gebleven.

De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Door de steile heuvels was het gebied voor de landbouw een moeilijk toegankelijk gebied, waardoor schaalvergroting van de landbouw nauwelijks heeft plaatsgevonden. Als gevolg daarvan zijn in het rijke kleinschalige cultuurlandschap vele holle wegen, graften, hoogstamboomgaarden, bosschages, bronnengebieden en meidoornhagen in stand gebleven. Door Cottessen stroomt de Berversbergbeek, zuidelijker ligt de Cottesserbeek.

Door de variatie in landschapselementen is er een rijke flora en fauna. Dassen worden regelmatig in graften gesignaleerd.

In 2004 vertegenwoordigde Cottessen de Provincie Limburg in een verkiezing van De mooiste plek van Nederland (NCRV). In 2005 volgde een 5 sterren waardering voor Natuur en Landschap voor het Geul- en Gulpdal. Cottessen is een van de mooiste gebieden in het Geuldal.

Hoe dichter we bij onze bestemming komen, des te meer wanen we ons in het buitenland. Mooi glooiend heuvellandschap met prachtige vergezichten over kleine dorpjes, boerderijen, grazend vee en veel bossen.

C360_2017-09-10-12-18-39-049C360_2017-09-10-12-22-29-811

Al slingerend door het landschap met onze Lambortinki, merken we dat de wegen smaller worden en dat als we een tegenligger tegenkomen, we aan de kant moeten of heel langzaam elkaar passeren met passen en meten. Gelukkig komen we bijna niemand tegen op het smalle weggetje naar de oorspronkelijk geplande camping Rozenhof in Vijlen. Hoe vertekenend kan een website zijn, of de foto’s op een ANWB camping-app of campercontact.com. De camping ziet er verre van uitnodigend uit; rommelige indruk, vervallen gebouwen en veel seizoenplaatsen met stacaravans. We besluiten om met gierende banden door te rijden en zoeken even verder naar een andere camping. Uiteindelijk komen we aan op Camping Cotessehoeve in Cotessen. Een erg mooie hoeve, met daarachter een aantal velden met campingplaatsen. Jammer genoeg zijn de Taverne en het zwembad dicht (??). Alhoewel, zwemmen in deze temperaturen is alles behalve aangenaam.

We checken ons in en met nadruk had ik tegen vriendelijke dame achter de receptie gezegd dat wij een zware camper van 4500 kg hadden en ook nog eens 3-assig.

Assig rijmt op drassig….en zo geschiedde: bij het oprijden van onze toegewezen plek (neeeej, geen probleem hoor, onze plekken zijn bestand tegen zware campers..) zakten we weg in de modder en wat we ook probeerden, we kwamen niet meer van de plek af. Met oprijbokken nog wat geprobeerd, maar we zaten vast en onze plek zag er inmiddels uit als een ontplofte mijnenveld tijdens een of andere veldslag. De campingbaas was niet blij maar gaf aan dat wij er niets aan konden doen. Hij haalde de trekker erbij en na wat oponthoud, werden we glijend op de juiste plek gesleept. Was ook wel weer eens apart om mee te maken. De man zei dat het uur voor onze aankomst zo enorm veel regen was gevallen, dat de grond het niet kon verwerken. Maar wij stonden ten minste, al was van een gazon geen sprake meer, het was meer een plek vol met chocoladevla!

C360_2017-09-09-12-30-17-730

Nadat we geinstalleerd waren, hebben we niets meer gedaan door de regenval. Eerlijk gezegd vinden we een dag in de regen geen probleem, maar als het al dagen achtereen duurt, dan worden wij er niet vrolijk van! De camper is knus en gezellig, maar alleen als je na een dat buitenlucht lekker naar binnen kruipt, niet als je al 2,5 dag binnen blijft omdat het moet. Ook Joep wordt er onrustig van en is op die kleine 17 m2 niet te houden en nogal druk aanwezig. Hij kan zijn energie niet kwijt, waardoor ie steeds in onze voeten hangt, in onze handen speels bijt en sprintjes trekt door de camper en ook nog een de horde neemt naar de keuken, die hoger ligt in onze camper.

C360_2017-09-10-10-10-35-109

 

De dag trekt voorbij en we eten een heerlijke maaltijd en kijken nog naar een erg goede film. Tenminste…. Ik kijk nog naar een hele goed film. De dame des huizes en Joep storten volledig in direct na het intro-beeld van Universal Studios….en gaan naar bed. Was echt een leuke avond met al mijn vrienden!

Maar vanochtend was iedereen weer rise and shine aan het ontbijt en konden we plannen maken om erop uit te gaan! Het weer ziet er goed uit en dus pakken we de scooter van het rek en maken we ons op om een mooie rit te gaan maken. We gebruiken een route vanuit route.nl: De Watermolenroute vanuit Vijlen.

De route liep dwars door de natuurgebieden, glooiende landschappen, slingerweggetjes, dorpjes zoals Slenaken (zie blog van gisteren waarom we daar even langs wilden), Mechelen, Gulpen, Gulpenerberg, Cotessen, Pesaken en de Epenerheide. We hebben intens genoten van deze regio en op de terugweg naar de camping samen met Joep nog even op het terras heerlijk geluncht bij Brasserie Buitenlust in Vijlen. Een panorama-terras over het berglandschap en heerlijk eten!

IMG_0548

Teruggekomen op de camping nog even lekker de stoelen buiten gezet en nog een kop thee gedronken in de zon. Nu weer naar binnen omdat het wel heel snel afkoelt buiten. We besluiten om vannacht nog hier te blijven en morgen weer noordelijker richting Brabant te vertrekken. We willen de bossen in. Joep vindt de bossen geweldig en wij willen nog een paar lekker wandelingen maken met hem door de bossen rondom Sint Anthonis. We verblijven op De Vlagberg, natuurkampeerterrein waar we al een paar keer eerder zijn geweest. Hopen op de komende dagen nog redelijk weer! Joep is in ieder geval voor vandaag weer uitgevloerd door alle indrukken die hij heeft opgedaan. Daar hebben we vanavond geen omkijken meer naar!

C360_2017-09-10-13-49-39-230

Gepubliceerd door martin&miriam

Getrouwd, woonachtig in Lelystad, beiden zelfstandig ondernemer, camper, motor, reizen, koken, muziek, liefde voor ons huis en tuin, eigenaar van Joep onze ruwharige dwergteckel.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: