8 + 9 September 2019: Camping La Ferme des Hauts Frenes, Eaux Puiseaux, Frankrijk

We gaan dus op weg naar de zuidelijke champagne-streek als we al vroeg vertrekken uit het Loiredal. Eerlijk gezegd moeten we bekennen dat het Loiredal ons erg tegenviel in wat wij in deze paar dagen gezien hebben. Mogelijk hebben we de verkeerde keuze gemaakt, maar uiteindelijk besluiten we om weer richting het noorden te vertrekken en wel naar de champagne-streek. Een rit van ongeveer 360 kilometer voor de boeg. Hier zijn we vorig jaar ook geweest en dat beviel toen goed. De sfeer zit er wel weer goed in en we besluiten om maar gewoon via de snelwegen te gaan rijden, zodat we in midden van de middag op plek van bestemming komen. Tijdens het rijden begint Miriam zoals gewoonlijk al te zoeken naar verschillende campings en regio’s. Wij houden van kleine campings, midden in de natuur en grote plekken om te staan.

We komen aan op camping La Ferme des Hauts Frenes in Eaux Puiseaux en zien dat de receptie gesloten is. Er hangt wel een briefje wat aangeeft dat je eerst zelf een plek mag uitzoeken en later aanmelden. We lopen het terrein op en zien dat de camping er leuk en gezellig uitziet. De plekken zijn enorm en er is veel privacy op de plek. Dat maakt dat we al snel een plek vinden waar we ook nog satelliet-ontvangst hebben zodat we in avond nog wel TV kunnen kijken als we dat willen. Het koelt namelijk behoorlijk af in de avonden, dus buiten zitten is dan niet echt aangenaam meer. We zitten ook nog eens op een bescheiden hoogte van ongeveer 500 meter op een berg, dus iets koeler dan “beneden”. Het is erg rustig op de camping, maar in het einde van de middag loopt het wat voller met passanten die onderweg zijn naar het zuiden of naar huis. Ondanks dat blijft het gevoel op de camping dat we bijna alleen zijn. We vermaken ons prima de middag en avond. 

De volgende ochtend lopen we een wandeling richting de landbouwgebieden rondom de camping. Het uitzicht en vergezichten zijn prachtig, maar tegen de berg op lopen hebben we vandaag niet echt de energie voor. Joep wel en die ruikt van alles in de natuur. Maar als ook hij wat rustiger wordt, lopen we weer terug naar de camping. We zijn moe van het reizen de laatste dagen.

Elke keer verzanden we in een discussie, die mogelijk andere camperaars ook herkennen, wat de balans is tussen ergens echt zijn of steeds de drang te hebben om weer verder te gaan en dus geen rust in je kont te hebben. We plannen misschien teveel en willen teveel zien in een beperkte tijd. Aan de ene kant is dat juist het voordeel van de camper hebben, maar soms voelt het wel eens dat we alleen maar onderweg zijn en niet de tijd nemen om een gebied te leren kennen. Als we nu kijken wat we in ruim een week gereden hebben is dat nu ruim 2000 kilometer en we hebben de volgende gebieden aangedaan; Picardië, Normandie, Bretagne, Loiredal en nu Champagne-streek. Daarnaast is het zo dat we ook nog steeds veel laten afhangen van het weer. Als we merken dat het weer omslaat volgens de meteologen, dan zijn wij al bezig om een volgende bestemming te kiezen. Bretagne vonden we allebei erg mooi en fijn om te zijn, maar toen we zagen dat het Loiredal beter weer met meer zon had, was dat al snel de volgende bestemming. Twee weken in Bretagne blijven had ook gekund, maar dan mogelijk een paar slechte dagen tussendoor. Kortom; dit zijn tussen ons soms wel de dilemma’s waarover we het hebben en misschien herkennen jullie dit ook wel. In de 6 jaar dat we nu eigen camper hebben, blijft dit voor ons wel zoeken naar de juiste balans.

We komen er nu achter dat dit dorp en de camping weinig afleiding biedt. Het is een slaapdorp en ver van andere dorpen. Fietsen is de enige optie, maar dan moet je door bergen / heuvels fietsen. We hebben het nu al over volgend jaar als we een langere aaneengesloten periode weg willen met de camper naar Zuid Spanje / Portugal. Een eigen kleine auto meenemen achter de camper aan een triangel (dit is een beugel die je onder de auto bevestigt en op trekhaak van camper koppelt) is mogelijk een optie als we echt nog grotere gebieden willen bekijken. Met een auto bij je maakt dit makkelijk. Je kiest een centrale plek voor camper waar je dus wat langer staat op een camping, om vandaar uit een groter gebied te kunnen bekijken etc. Waarom neem je dan geen caravan in plaats van een camper, zullen jullie zeggen. Nou…godzijdank vinden we beide de camper nog steeds een fijnere oplossing, ook qua rijden. Misschien gaan we wel ergens een week staan en huren we daar ter plekke dan voor een week een autootje. Kortom; in de winter moeten we nog maar eens goed kijken wat we gaan doen de komende zomer.

Het feit dat ik dit nu allemaal met jullie deel, maakt duidelijk dat deze beide dagen op deze camping weinig anders gebracht heeft dan enkele wandelingen en voor de rest voor de camper lekker lezen en babbelen over bovenstaande onderwerpen. Ook hier hebben we het dus weer snel gezien. Lekker gehad maar niet meer dan dat. 

Wederom naar de weerberichten te kijken maken we nu weer de keuze om of in de Champagne-streek te blijven of weer een andere regio. We kijken elkaar lachend aan als we tegelijk zeggen om de laatste dagen in Nederland te vertoeven, nu blijkt dat het weer in Nederland hetzelfde blijkt te zijn/worden als in Frankrijk. Nou…dan weten we het wel. Nog even een paar laatste dagen lekker fietsen, wandelen in de bossen en op terras een paar pintjes en lunches nuttigen is een verleidelijk perspectief. Het wordt weer een Staatsbosbeheer camping denken we; Cokse Heide of De Vlagberg! Voelt direct goed en we maken ons weer klaar om de volgende ochtend op pad te gaan richting Nederland.

Hoe we de komende dagen gaan doorbrengen op 1 van deze campings lezen jullie wel nog later in deze week. We zullen heus nog wel wat dingen meemaken deze dagen.

Gepubliceerd door martin&miriam

Getrouwd, woonachtig in Lelystad, beiden zelfstandig ondernemer, camper, motor, reizen, koken, muziek, liefde voor ons huis en tuin, eigenaar van Joep onze ruwharige dwergteckel.

Plaats een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: